søndag 19. august 2018

Huskjøpsforviklinger - vi prøver å forstå

Hvis du leste forrige blogginnlegg vet du jo allerede at vi har tenkt å legge inn bud på et hus. Denne helga har alle tanker og all energi gått med til å gjøre klart for reservasjon - helst allerede i morgen.

-Ja, for slik er det her: Hvis noen andre rekker å reservere før oss, forsvinner alle muligheter til å sende banken et bud. Da er dialogen låst til den som evt. kommer oss i forkjøpet. Boligen vi har lyst til å kjøpe er et bankobjekt, noe som gir mulighet for 100% finansiering. Det er ganske attraktivt!

Søndagsmorgenen gikk jeg inn for å tyde alle de ni sidene vi må skrive under på for å reservere huset for forhandling. Jeg er da ganske god i spansk nå? -Etter en time hadde jeg kun greid å tyde første avsnitt side én, og var klar til å gi opp. Men man underskriver ikke ni sider man ikke vet hva inneholder, gjør vi vel? Å kontakte gestor kan fort ta flere dager..  Heldigvis har sønnen i huset en spansk venn men forretningsforståelse og en mor som har jobbet med eiendommer før..

Ja, du må oversette alt!
Naive som vi er, tenkte vi først å bare skrive under.
Dette er bare standard prosedyre, eller?

Å oversette MÅ man, fant vi ut. Det som ble omtalt som et "standard reservasjonstilbud" til banken, inneholdt nemlig på side tre, avsnitt tre at

"Kjøper er ansvarlig for utestående regninger for vann, strøm og communidad fra tidligere eier" 

What? Akkurat så glatt som det, stod det, svart på hvitt. Tilliten til spanske megleren som vi likte så godt på visningen fikk et realt mageplask!

På vårt kjøpsobjekt er det ingen strøm eller vann lenger. Derfor spurte jeg megler om akkurat dette da vi sto så vennskapelig og så på sikringsskapet. -Må vi betale noe av dette? - Nei, dere trenger bare å bekoste nye målere og innstalleringen. Det tar cirka en uke, svarte den hyggelige og sjarmerende meglermannen.

Strømmen i dette huset er kuttet og vannet er stoppet. Hvilke summer det kan være snakk om, er ikke oppgitt. -Vi må gjøre klare modereringer i dokumentet vi fikk tilsendt for snarlige ni underskrifter, det skal være sikkert!

I tillegg stod det litt lenger ned at man som kjøper har plikt til å videreformidle alle andre regninger om utestående som måtte dukke opp til banken med en frist på fem dager. Ellers blir vi ansvarlige for dem også! Makan! Så da må vi være hjemme og vokte all korrespondanse i årevis d eller?

 Men vi ønsker oss veldig dette huset da. Mulig det blir gestor på oss, altså.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar