tirsdag 20. desember 2016

Norsk julemat i Malaga

Marsipan er det lett å lage selv: kjøp melis og
ferdig mandelmel. 1 eggehvite
pr. 3-4dl. mandel/melisblanding.
Mokkabønnene fikk vi fra Norge i år.
Det meste av året er vi spanske i matveien, men når jula skal feires så sniker det seg frem endel behov som henger sammen med tradisjoner og minner fra julefeiringene i Norge. Vi er ribbespisere til jul, så medisterpølser og kjøttkaker må vi ha. Surkål, rødkål, rosenkål, ertestuing, risgrøt med rød saus, ja det må vi også ha. Og en akevitt å svelge unna med! På julefrokostbordet skal det dessuten være sild, kaviar og røkt makrell. Marsipan gir god julestemning. Det første året vi feiret jul i Malaga, kjøpte vi mye i Norge og gjemte unna så det skulle overleve adventstida. Dyrt, strevsomt og unødvendig.

Store matvarekjeder 

For å feire norsk jul i Spania, har vi etterhvert lært oss hvor vi skal handle. Rundt omkring på de store matvarebutikkene finnes det enkelte nordiske varer. Særlig på Hipercore (El Corte Ingles) og Eroski (Miramar) finnes det tidvis litt kaviar, makrell i tomat, baconost og brunost. Supersol har også kaviar om det er en stor filial. Omsetningen på nordiske varer i de vanlige kjedebutikkene er nok litt lav, så se på datostemplingen om du kjøper sånne varer. Vi har gjort oss noen erfaringer med det. Iceland i Mijas Lagunas har rosenkål og kålrot. Og store pakker med bacon.


Tips av året, des. 2016: Det er opphørssalg på Euroski på Miramar, og 10 - 50% på alle varer. Dette er en fullsotrtimentsbutikk (lik OBS i Norge med klær, brunevarer, hvitevarer, utstyr og mat) Har du igjen noen gaver eller vil kjøpe importert alkohol på salg, kan vi anbefale ølsortimentet der. De har også akevitt og Kopparberg Cider. Enn så lenge.

Ikea

Ikeas matavdeling har mer enn kjøttboller. Her kjøper vi pepperkakedeig hvert år. Ferdige pepperkaker og pepperkakehus er å få kjøpt, samt flere typer sild, dajm, havreflarn og sekker med stekt løk, gløgg og tyttebærsaft. Blåbærsaft og mye deilig syltetøy har de også. Løsvektsgodteri og runde knekkebrød, cider og julemust.


Norske innvandrerbutikker


For å slippe all leitingen og laupingen, kan man godt støtte opp om de nordiske importforretningene. Vi er ikke så ofte der, fordi vi synes prislistene er relativt bratte, og fordi vi gjerne spiser spansk mat i hverdagen. Når jula kommer derimot, er vi veldig takknemlige for at det finnes tre gode, nordiske "innvandrerbutikker" som har alt man kunne trenge.

Delikatessen, Centro Idea

Centro Idea er mest dansk, og da vi var innom
 i går, hadde de juleøl fra Tuborg, røkt ål, nougat og
marsipan. Ferskvaredisken har alltid
fristelser jeg ikke klarer å gå ifra.

Inngangen til Centro Idea 
er lett å kjenne igjen
Centro Idea har adresse Carretera de Mijas 3, rett ved den store rundkjøringen med blått rekkverk, over betalingsveien (AP7) i Fuengirola, ligger Centro Idea. Denne butikken bruker vi å svinge innom hvis vi vil ha en skikkelig god nøkkelost. Ferskvaredisk med nystekte ribbeskiver, butikklagde posteier og salater er denne butikkens spesialitet. Fiskekaker og frikadeller frister også i denne butikken. De har også endel kjøttpålegg, ribberull og sognemorr for å nevne noe. Og ferske, danske rugbrød. Til jul kan man på bestilling få både ribbe, medisterdeig og medisterpølser. Du kan også kjøpe frossen ribbe og pinnekjøtt her, om du er heldig, men tryggest er det jo alltid å ha bestilt. I det samme komplekset ligger det en nystartet nordisk interiørforretning, og bak huset ved parkeringsplassen selges flotte grantrær og dansk edelgran, nordiske juledekorasjoner, adventskranser og røde stearinlys,
for å nevne noe. I år har vi bestilt medisterfarse hos Delikatessen, Centro Idea.


Casa Nordica


Casa Nordica er nok den butikken
med best utvalg i norske dagligvarer. 
Tett ved Feriaplassen (der er det lett å parkere) ligger det en godt innarbeidet matvareforretning som har mye hermetikk, tørr- og frysevarer. Denne butikken stikker jeg gjerne innom om vi skal kjøpe godteri, ostepop, rustne padder, krydder og tørrvarer. Grillkrydder, dipmix, frosne lomper og wienerpølser har de nesten alltid. De har en svensk prim "Messmør" brunost og tubeoster for å nevne noe. Glutenfrie varer er de også gode på her, noe som er bra for oss. denne forretningen har åpent kl. 10-19 hver dag og kl 10-15 på lørdager. Nydelige brødvarer og aviser får man også.


Snaps- og akevittutvalget er upåklagelig hos Ewalds.
Dessuten har de ofte rykende ferske kanelsnurrer!

Ewalds


Denne forretningen har finske eiere, og ikke så veldig mye norske varer. Akevitt- og snapsutvalget er størst i denne butikken, sammenlignet med de andre. Brunosten, surkålen og smøreostene har de her også, samt endel nordisk godteri og brødvarer. Stort utvalg i sild! Da jeg skulle ha rakfisklag i høst, fant jeg mandelpoteter i denne forretningen. Det beste med denne forretningen, synes jeg, er at vegg i vegg ligger det en dansk slakterforretning med alle julas kjøttvarer. Du kan bestille fersk ribbe, med svoren ferdig rutet opp. Vi har bestilt ribba vår hos slakteren ved siden av Ewalds flere ganger, og fått nydelig kjøtt. Adressen her er Los Boliches (Avenida Nuestro Padre Jesus Cautivo 33)

Jeg har sikkert glemt en hel masse, men spør gjerne om råd om det er noe spesielt du leter etter. 
God julemathandel!

Tilføyelse: I 2018 kom det enda en butikk Vikingos i Avenida de Mijas. De er mest danske, men har også mye svenskt og norsk. Dette er der de er billigst, de har mye godterier også løsvekt. Vi bruker denne nå for å kjøpe smøreoster og kaviar. 

Ribbe kan du få kjøpt lokalt i Benalmádena hos slakteren Miguel Angel. Til Spansk pris. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar