lørdag 8. februar 2014

Sydenkulda

På bildene våre vaier palmene i vinden, hekken blomstrer og sola skinner som oftest. Det er ikke uvanlig at ungene velger shorts i gymtimene, og man trenger ikke ta på seg jakke når man skal sitte i solveggen. Værmeldingene sier femten til sytten grader pluss på en god dag. Men det er på dagen. Og med øynene synes den heller ikke. Den spanske, beinkalde vinteren.

Verandaen vår i kveld.
Tenker vi holder oss innendørs.
Det er tidvis isende kaldt her. Eller steinkaldt om du vil. Husene er bygget av murstein og betong, og gulvene i hele huset vårt er i marmor. Noen netter er vi helt nede i en 5-6 grader, og sola tar ikke tak i de hvite bygningene. Det står en kald gufs fra veggene, og innendørs blir det aldri varmere enn 15 grader, for sola skinner ikke lenge nok gjennom vinduene. Murveggene vinner kampen.

Er det i tillegg rått i lufta tørker ikke klærne på snora. I tre dager har vi bært stativet ut og inn, men joggebuksene er like våte. Klesvasken kan vi likegjerne droppe til sola dukker frem igjen. Duggen fra dusjen kondenserer mot speilen og flisene og lager striper på veggene. fukten trekker inn i sengetøyet og lager sorte prikker i taket. Vi kjører på med vifteovn og aircondition. Strømregningene er saftige og ulltøflene velbrukte.

Ole har fylt vårt lille
parafinovn-under. Nå blir det
nye timer med deilig innevarme.
Vi anbefaler denne modellen
til alle vi kjenner. Rimelig
og effektiv modell.
Nede i stua har vi satt inn en parafinovn. Den lukter hyttetur og sure skistrømper, men den varmer deilig. Den varmer opp i stua hvor vi sitter i fleacedresser under pledd og dyner for å se tv. Slik sparer vi timer med airconditionstrøm. Peisen vår er der kun for å se koselig ut. Varmen den lager suges rett opp til duene som bor oppe i pipa vår. Nå fyrer vi bare med stearinlys for kosens skyld, og håper duene er fornøyde med det.

Neida. Vi har ikke snø, holke eller is ute. Men vi har frost i magen og i ryggraden. Vi har aldri fryst så fælt noen gang, som vi har gjort her i Spania om vinteren. Det er vanlig at spanjolene bruker morgenkåpe utenpå klærne innendørs. Ute er det like vanlig med skinnjakker og boblejakker som det er i Norge. Det lo vi godt av da vi flyttet hit. Nå ler vi ikke så høyt av det lengre. Nå ler vi når vi ser en rosa turist i bikini i januar, som truer seg brun i en solseng i bak et vindseil på stranden. Termometeret sier kanskje 25 grader midt i sola, men om to timer når kvelden kommer trenger man mer enn et laken og et pledd i senga for å få sove.  Det er ikke dyner på hotellene, så det skal litt til å få varmen i seg igjen etter en litt for lettkledd dag.

Denne parasollen av stål og
seilduk har vært på flytur
igjennom nabolaget. Da fikk
vi den skranglete men brukbar
tilbake. I forrige uke var det
vinden som vant duellen. 
Og vinden! Her kan vi konkurrere med både Danmark og Jæren i vindstyrke. 30-40 sekundmeter er vanlig flere dager i uka. Det kan være deilig om sommeren. I januar derimot, kjenner vi vinden gjennom utette vindusrammer og dørkarmer. Vinden river istykker parasoller og sender klesvasken til naboene. En morgen i fjor fant vi både voksduken og dørmatta langt oppe i gata ved hovedporten i Rocamar. En av parasollene våre har flydd 50 meter ned i hagen til naboen nå i vinter, og vi må ofte redde stativer, bøtter og planter som seiler rundt og rundt på patioen som om de var med i filmen "The Exorcist". Blandet med litt nedbør, er det som å gå gjennom en vasketrommel. glem paraply, for det har ingen effekt. regnet står rett mot vinduene, skyller inn under takene så alt blir vått. Regnet, når det først kommer, kan dundre ned i store mengder og boble opp av kumlokkene og oversvømme gatene. Gatene blir også såpeglatte med store mengder vann på svett asfalt. Er det regnvær kjører vi helst ikke på hovedveiene, for det er alt for ofte store bilulykker disse dagene.

Ja, vi har vinter i Spania. -Dere merker vel ikke årstidene så godt dere som bor i syden, var det en som sa her om dagen. Det er ikke så lett å bli trodd, men jammen gjør vi det. Men heldigvis varer ikke vinteren så lenge. Vi regner med at sommeren er tilbake ved påsketider, og da varer den heldigvis ut september.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar