søndag 26. mai 2019

Lokalvalgdeltagelse

Vi ruslet ned til stemmelokalet, nydusjet og pene i tøyet. Det er noe litt høytidelig over å få stemme, synes vi. Litt beæret over å få lov. Litt engstelige for blikkene. -Kanskje var det noen der som mener vi ikke skulle ha rett. Noen som synes vi kan «pakke oss hjem og stemme der, slik jeg har hørt nordmenn mene ved norske valgurner? Det er rart å tenke på at vi faktisk er innvandrere.


Ved porten, sone to på en av Arroyos lokale ungdomsskoler vaiet flaggene i vinden. Noen hoppet ut av bilen foran oss i strandtøy, og skulle bare raskt innom for å stemme før de skulle nyte en søndag i solen. En dame hadde vært raus med parfymen og pynten. Ellers en aldeles alminnelig samling mennesker, og rolig stemning. Her var det skiltet og piler med numre og bokstaver. Ole dobbeltsjekket anvisningen. Seksjon 12.. Det var en liten kø ved bord A. Vi skulle til bord B og ble nikket blidt velkommen av imøtekommende ansikter. 

Bord B, hadde ingen kø. Kanskje var dette bordet for utlendinger? Lista inneholdt navnene våre, og det holdt å vise frem Residencia kortene, selvom vi hadde både pass og førerkort i bakhånd. Jeg dyttet Ole foran meg slik at han i etterkant kunne si hva jeg skulle gjøre. Men det var ingenting vanskelig eller skummelt; et grått forheng, hvite lapper med valglister på veggen. Tydelige logoer. Det var ikke noen fallgruver å gå i. Akkurat som på valglokalet i Norge.

Høytidelig putting av konvolutt i gjennomsiktig urne.. ¡Y ya, estamos listos! (Og så var vi allerede ferdige)

Det er ikke mange innvandrere som stemmer ved valg. Det er litt synd for det er utrolig mange nasjonaliteter i Benalmádena, som utgjør en høy prosentandel av befolkningen. Vi har egentlig ønsket å stemme tidligere også, men ved forrige kommunevalg var vi for seint ute. For å kunne stemme ved lokalvalg i Spania, må man nemlig stå oppført på en liste over utlendinger som selv har tatt initiativ til å få stemmerett. - Jeg sleit litt med finne ut av det, innrømmer Ole. Det er en trang luke, ca to uker i januar, og etter dette er muligheten blåst, sier han. Benalmádenas kontor for utlendinger la ut en link på Facebook, til en statlig side der man kunne registrere seg, og takket være dem fikk vi det til i år.

Etter en dato i april kunne man gå inn via de lokale kommunesidene og sjekke at man er oppført og hvor man fysisk skal møte opp på valgdagen. 

Vi har permanent oppholdstillatelse, men det er ikke et nødvendig kriteria. Man må være EU borger eller være tilknyttet en samarbeidsavtale som EØS. Man må ha vært bostedsregistrert i landet i minst tre år, slik man også må være for å ha stemmerett i Norge.


Ved region og parlamentsvalg må man ha spansk statsborgerskap.. Nå som det er åpnet for dobbelt statsborgerskap er det kanskje den neste tanken vi skal leke med? 

Hva vi stemte? Nei det sier man vel ikke bort. Men vi kan jo hinte om at vi stemte på et Parti med en leder Som siste periOde har vist omsorg for oss innvandrere fra Norge, kalte oss ressurssterknye naboer. Som er i ferd med å løse trafikkutfordringene og siste periode reduserte kommunegjelda. En vi har tillit til. For en stabil fremtid.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar