Nei, det blir ikke dette huset, men hva vi har lyst til å
kjøpe kan vi jo ikke røpe før vi får lagt inn reservasjon!
-Det kan jo hende du også er på jakt etter bolig i
Arroyo de la Miel?
|
Åtte år har gått siden vi reiste, og det har hittil vært helt greit å bare leie bosted. Så langt har vi tenkt at vi, når som helst, skal kunne snu nesa og dra tilbake til Norge, og det uten å måtte selge en fast eiendom som binder oss her. Det er ikke lenger noe alternativ, rett og slett fordi markedet er i ferd med å løsne nå etter finanskrisen. Heisekranene svinger seg i fjellsidene og investorene selger prosjekter igjen - så det suser. Salgsobjektene bytter igjen eiere og forsvinner fra listene vi har fulgt med på jevnlig. Boligprisene har ikke økt så mye enda, men det vil de gjøre ganske snart. Leieprisene vil selvfølgelig følge med oppover. Vi må trå til nå, før det er for seint!
Vi tilhører fortsatt et midtsjikt økonomisk. Det er smått med egne midler, og selv om vi har inntekter som etter spansk standard er gode nok til ganske store lån, opererer bankene med maks 80% dekning av salgspris, uavhengig av takst. Kjøper må også betale skatter, dokumenter og omkostninger som påløper. Det vil si at man må stille med en betydelig egenandel. Men det finnes et smutthull. For gjelder det salg direkte fra bank, dvs. konkursboliger som bankene eier, så kan man få 100% finansiering. For å unngå flere dyre lån har vi landet på at vi trenger en slik avtale.
Spansk vs norsk boligmarked
Det er helt andre tilstander ved kjøp og salg av bolig i Spania, sammenlignet med Norge. En bolig "tilhører" ikke en bestemt megler, slik som i Norge, men alle meglerne/agentene konkurrerer fritt om å finne kunder til alle mulige objekter. Derfor finner man gjerne samme boligen mange ganger ute på felles eiendomssider på nettet. (f. eks. fotocasa.es, idealista.es) Prospektene kan være ganske like, men nederst i annonsene står det forskjellige telefonnummer og agent-/byrålogoer. Hvis du finner en agent du liker og får tillit til, kan du la dem lete for deg.Det er vanlig å prute, og underbud kan lett bli godkjent i det private markedet for å få til et raskt salg. Forhandler man med en bank, slik vi har tenkt å gjøre, er det derimot ikke like lett å prute. Bankene har råd til å sitte med eiendommene lengre og større mulighet til å vente til en kjøper med betalingsvilje dukker opp. Bankene er heller ikke forpliktet til å svare deg med en gang, men må godkjenne eller avslå innen en måned.
Alle papirer som skal underskrives er på spansk. Hvis du ikke er veldig god i spansk, er det lurt å velge en megler som kan lose deg igjennom teksten så du vet hva du skriver under på, eller bruke engelskspråklig eller kanskje skandinavisk gestor, tolk eller advokat.
Vi har altså funnet en eiendom, og tenker å legge inn reservasjon. Håper vi rekker det før det "Franske ekteparet" som megler fortalte om at også var interessert.. Kanskje var det bare et salgstriks? Følg med - vi deler prosjektet med dere!
Det er mye å velge i i Benalmádena og omegn - alt fra innflytningsklart til rene oppussingsobjekter. Finanskrisen rammet hardt i spania, og markedet opererte med kraftig overprising. Mange eiendommer som har ligget ute lenge er sammenlignet med dagens priser overpriset fordi eier ikke vil selge til en sum lavere enn den gjelda de har på eiendommen - naturlig nok.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar