søndag 27. mai 2012

Hvem snakker på TV?



Her gjøres lekser.
For å bryte med feriepreget på bloggen, legger jeg ut betraktninger ihht en skoleoppgave denne uka. Jeg tar gjerne imot kommentarer. Hva er dine tanker rundt hvordan mediene redigerer verden for oss?

Nina;)

Skjemmende kvinnelig oppførsel og mannlig krisemaksimering

Nøkterne nyheter farges av vinkling og valg av intervjuobjekter.
Nyhetene fredag kveld viser klare forskjeller mellom NRK og TV2

Blant sine intervjuobjekter har NRK dagsrevyen med like mange kvinner som menn. Det overraskende er at sendingen med dette gir inntrykk av at kvinnene er overrepresentert. Mange av kvinnene viser følelser, høy latter og mer intens tilstedeværelse. Mennene er mer nøytrale i sin framtreden, og har gjerne en belærende eller bekreftende uttalelse eller konklusjon. I TV2s nyhetssending er bare tre av femten intervjuobjekter kvinner, uten at det gir særlig inntrykk av skjev kjønnsfordeling. Det fremkommer ingen klare forskjeller i måtene kvinner og menn intervjues på, men det ser kanskje ut til at kvinner og menn redigeres forskjellig. Også menn, deriblant politimenn blir bedt om å skildre opplevelser og følelser.

Kanalene har bare åtte like saker, og bare et par av dem igjen var noenlunde likt vinklet. Streikefaren i offentlig sektor er dekket av begge kanaler. – NRK har fokus på frustrerte elever , manglende søppelrydding, og relevante sammenlikninger av lønnsnivåene. TV2 krisemaksimer sine vinklinger, illustrert med flere eksempler på «fare for liv og helse – økt trafikkdød og høye kostnader. Her er det bare mennene som konkluderer.

NRKs eksklusive saker denne dagen viser bl.a. kongefamilien på besøk i Herøy. Barn er mye høyere representert i sendingen til NRK. Innvandrere er med i hele fire av NRK sine innslag, hvorav et helt innslag var om integrering. Dette var en nær og personlig skildring av arbeidet til en frivillig flyktningvenn. TV2 hadde bare med 1 innvandrerkvinne på en kort kommentar i løpet av sendingen. Deres eksklusive saker var om urett mot etnisk norske innbyggere, en bestemor som var nektet avreise til Orlando, og et vedtak om å rive en ulovlig bygget hytte i strandsonen.

NRK – startet sin sending med jubel over jentene son tok svømmegull i Europamesterskapet.
TV2 – avslutter med å nevne at samme begivenhet dekkes av sportsrevyen – ingen hovedsak





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar